Parijs is na Londen en Bangkok de meest bezochte stad ter wereld. Je vindt hier vrijwel alles: mode, eten, architectuur en cultuur. Parijs kan zo mooi zijn als je je weg kent! Helaas hebben veel reizigers het ook moeilijk wanneer ze zien dat Parijs niet zoals in de films is en er ook negatieve kanten zijn. Ze noemen dit ook wel de Parijs depressie. Wij gaan je hier vandaag meer over vertellen!
Wat is de Parijs depressie?
De Parijs depressie is een term die gecreëerd is om de schok of het ongelukkig gevoel te beschrijven dat toeristen ervaren wanneer ze Parijs bezoeken. Dit komt vooral voor wanneer hun verwachtingen van de stad niet overeenkomen met de werkelijkheid. De Parijs depressie werd voor het eerst bedacht door psychiater Hiroaki Ota in 1986, maar het is geen officieel erkende aandoening. In wezen is deze “depressie” een extreme versie van cultuurschok die zich kan uiten in ernstige psychologische reacties zoals hallucinaties in het ergste geval of een sterk gevoel van teleurstelling. Deze aandoening treft vooral Japanse en Chinese toeristen. Dit komt omdat ze vaak hoge verwachtingen hebben in combinatie met een jetlag en een taal- en cultuurbarrière. Het algemene concept van de Parijs depressie kan van toepassing zijn op elke stad. De fantasie en opwinding die met Parijs worden geassocieerd en het grote aantal reizigers dat de hoofdstad bezoekt, maken het tot een toplocatie voor deze aandoening.
Hoe vermijd je het?
We moeten toegeven, de Parijs depressie is een “eerste wereld probleem” met weinig werkelijke gevolgen behalve een ontgoocheling over de lichtstad. Na het lezen van te veel Hemingway en het kijken naar oude romantische films over de stad, is het gemakkelijk om te geloven dat je meteen verliefd wordt op Parijs. Het belangrijkste is dat toeristen begrijpen dat Parijs een echte stad is. Mensen werken en wonen er. Net zoals in elke andere stad zijn er veel dingen die niet zo mooi zijn als ze online worden geprojecteerd. Sommige metrohaltes zijn smerig, er zijn oplichters en bedelaars bij elke toeristische bezienswaardigheid en er zijn onveilige delen van de stad.
Wat bezoek je dan best als je naar Parijs gaat?
Als je Parijs zoals een echte parisien(ne) wilt ervaren moet je de tijd nemen om je onder te dompelen in de Franse cultuur en is het accepteren van de gebreken van de stad een must. Kortom: breng minder tijd door in de rij voor het Louvre en meer tijd in bistro’s waar je de heerlijke Franse keuken uitprobeert. Als je zoveel mogelijk musea wilt bezoeken in drie dagen, zal je uitgeput zijn. Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Parijs dat je na 2 weken nog niet alles hebt gezien. Je gaat gelukkiger zijn als je tijd overlaat om vrij rond te dwalen en de stad helemaal in je op te nemen. Wandel doelloos langs de Seine, ga picknicken op aan Canal Saint Martin en bezoek lokale markten. Je leukste dagen in Parijs zal je mogen ervaren wanneer je door een arrondissement zwerft, lekker eet en stopt in kleinere musea en winkels.
Le Marais is zeker een aanrader, zelfs op een bewolkte dag is dit prachtig om te bezoeken. Je vindt hier om elke hoek verse macarons en bloemen, wat wil je nog meer? Parijs is een cultureel mekka, de thuisbasis van enkele van de meest prachtige musea, restaurants en modehuizen in de wereld. Geniet van de stad in plaats van je door de ene bezienswaardigheid naar de andere te haasten.
Als je na het lezen van dit artikel je reisplannen heroverweegt, maak je dan maar geen zorgen. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat je van deze aandoening last zult hebben. Zelfs onder de Japanse reizigers, krijgt slechts 0,0012% met deze extreme vorm van cultuurschok te maken. We kunnen je niet beloven dat je geen Parijs depressie zult hebben, maar wel dat je met deze tips het als een echte Fransman gaat beleven!