Geografisch gezien is Frankrijk een boeiend land. Met ruim 550.000 km² is Frankrijk het grootste land van de Europese Unie en het derde grootste land van Europa. Door deze uitgestrektheid verschilt de natuur erg tussen noord en zuid.
Frankrijk heeft geen provincies, zoals Nederland en België. In plaats daarvan is het land onderverdeeld in 95 departementen. Vroeger bestonden er wel provincies, maar deze zijn alle 29 verdwenen en opgesplitst in meerdere departementen. Dat is gebeurd na de Franse Revolutie.
Meerdere departementen samen vormen een Franse regio. In totaal zijn er 22 verschillende regio’s met elk hun typische fysisch-geografische structuur en hun eigen cultuur en tradities. Veel van deze regio’s zijn bovendien genoemd naar bekende wijnen.
De bekendste noord-Franse regio is Île-de-France. In deze streek is ook meteen Parijs, de hoofdstad van Frankrijk gelegen. Dit is bovendien de grootste stad in het land. In 2008 woonden er hier meer dan 2.200.000 bewoners! Andere grote Franse steden zijn Marseille, Lyon, Toulouse en Nice.
Wanneer je van noord naar zuid door Frankrijk reist, zal je een zeer groot verschil in natuur en cultuur opmerken. Het lijken wel twee verschillende landen qua uitstraling.
Bovendien is het ook zo dat je op je reis zult merken dat je relatief weinig steden tegenkomt. Dit toont aan hoe dunbevolkt het land is. Ongeveer 80% van Frankrijk is landelijk gebied.
In het noorden rijd je door vlak land, meer naar het zuiden toe kom je in de bergen terecht. Er zijn zowel jonge als oude gebergtes in Frankrijk. Het Centraal Massief met zijn gedoofde vulkanen in het zuidelijk deel van midden-Frankrijk is een zeer oud en afgesleten gebergte. Het is bovendien een erg mooi natuurgebied. De Alpen, Jura en Pyreneeën zijn de jonge gebergtes van het land. Ook hier is de natuur prachtig.
Wanneer je niet van bergen houdt, is de kust misschien wel iets voor jou. Met 3000 kilometer kust, kun je in Frankrijk altijd wel een rustig plekje aan zee vinden.
Doordat Frankrijk zo landelijk is, telt het enorm veel natuurgebieden. Bijna elk departement heeft wel één of meerdere prachtige natuurparken en nationale parken.
Een groot land kan ook niet zonder grote rivieren. Voor Belgen en Nederlanders is het goed om te weten dat de Schelde en de Maas in Noord-Frankrijk ontspringen. Een andere bekende rivier is de Seine, die dwars door Parijs loopt. Verder is er de Loire die volledig op Frans grondgebied loopt, ondanks zijn lengte van 1012 km! Er zijn nog tientallen andere grote en kleine rivieren die gedeeltelijk of geheel door Frankrijk lopen; zoals de Rijn, de Rhône en de Moezel.
In 2010 telde Frankrijk maar liefst 65,4 miljoen inwoners. Dit klinkt erg veel, maar valt best wel mee wanneer je het vergelijkt met de grootte van Frankrijk. Ten opzichte van andere West-Europese landen is Frankrijk zelfs dunbevolkt. De bevolkingsdichtheid bedraagt bijvoorbeeld slechts één vierde van deze in Nederland.
Frankrijk ligt in West-Europa, aan de Atlantische Oceaan. Het is een groot land in de vorm van een zeshoek. Daarom noemt men het soms ook wel l’Hexagone.
In het noorden grenst Frankrijk aan België, in het noordoosten aan Luxemburg en in het oosten aan Duitsland en Zwitserland. Italië en Monaco zijn de buren in het zuidoosten en Spanje grenst in het zuiden aan Frankrijk.
De meeste grenzen zijn natuurlijk gevormd. Zo heb je de Atlantische Oceaan in het Westen. Het Kanaal en het Nauw van Calais in het noordwesten en noorden. Vervolgens de Rijn, de Jura en de Alpen in het oosten en de Middellandse Zee in het zuidoosten. Tot slot wordt de grens met Spanje, in het zuiden, gevormd door de Pyreneeën.
Om van noord naar zuid te geraken, moet je maar liefst 975 kilometer rijden. Dezelfde afstand moet je trouwens afleggen van oost naar west.
Er is één plaats in Frankrijk waar je niet zomaar naartoe kunt rijden, namelijk Corsica. Dit eiland ligt ten zuidoosten van het Franse vasteland, in de Middellandse Zee.