De bekendste wielerwedstrijd ter wereld wordt gereden door Frankrijk. De andere grote wedstrijden zijn de Giro in Italië en de Vuelta in Spanje. De Tour de France is geïnspireerd door de individuele poging van Jean Marie Corre in 1985. Corre wilde graag een nieuwe aluminium fiets testen en besloot over alle bekende parcours van Frankrijk te gaan rijden.
In 1903 vond de eerste wielerwedstrijd plaats en 120 jaar later is het nog steeds een terugkerend evenement. Fans en teams van over de hele wereld komen op de Tour de France af. Voor supporters langs de zijkant is het niet alleen leuk om de wielrenners voorbij te zien scheuren, maar ook om Tour de France gokken te verkennen. Om daarmee te helpen hebben wij de belangrijkste weetjes over de Tour de France voor je verzameld.
Tour de France etapes en parcours
Op 1 juli 2023 gaat de Tour de France van start in Bilbao. De eerste race is 182 km lang en eindigt ook weer in Bilbao. De wielrenners rijden elke dag van 1 juli tot en met 10 juli. Op dat moment hebben de deelnemers al ruim 1600 km in de benen zitten. Van bergritten tot heuvels en vlakke stukken. Op 11 juli gaat de strijd weer verder. De volgende rustdag is pas weer op de 17e. De wielrenners kunnen dan herstellen van drie bergritten. De laatste 6 races bestaan uit twee bergritten, een individuele tijdrit, twee vlakke races en een heuvelrit.
Elk jaar wordt de Tour de France door 22 ploegen met elk 8 deelnemers gereden. In totaal leggen de wielrenners 3500 kilometer af. De 176 concurrenten fietsen in 23 dagen door het prachtige Frankrijk.
Truien in de Tour de France
Je hebt misschien wel eens de term ‘gele trui drager’ of de ‘bolletjestrui’ gehoord. Maar wat betekenen de verschillende kleuren truien nou? Het is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt.
Gele trui
In 1919 werd de gele trui al ingevoerd door Henri Desgrange. Hij wilde dat de leider van het klassement beter zichtbaar was. Elke rit werd er een nieuwe trui uitgereikt. Dit zou andere moeten motiveren en uiteindelijk een aanvallende race moeten creëren. Er werd voor geel gekomen omdat Desgrange een krant had die op geel papier werd gedrukt. Nu nog steeds krijgt de leider in het klassement een gele trui. Wielrenners krijgen een geldbeloning voor de trui en natuurlijk een hoop respect.
Groene trui
De Tour de France heeft niet alleen een algemeen klassement, maar ook een puntenklassement. De punten zijn te verdienen tijdens tussensprints onderweg en aan de finish. De leider van het puntenklassement krijgt de groene trui. De kleur komt van de eerste sponsor van de Tour de France: een grasmaaier fabrikant.
Bolletjestrui
Er is natuurlijk ook een trui voor de wielrenners in het bergklassement. Zij mogen de bolletjestrui dragen om te laten zien dat ze de leider zijn. Het motief is een ode aan Henri Lemoine. De Franse baanrenner reed zijn rondes in de jaren 20 en 30 in een shirt met rode stippen. Als laatst is er ook nog een witte trui voor de leider in het jongerenklassement.