Elk land en cultuur heeft zijn eigen gewoontes en soms zul je wel eens een ongemakkelijke situatie kunnen voorkomen als je al van deze gewoontes op de hoogte bent. Geven ze ergens 2 zoenen als groet of 3? Handig om te weten, want dit ongemakkelijke moment heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehad en dat is geen pretje! Elke cultuur verschilt en brengt zo zijn eigen gewoontes mee. Wij hebben 7 bekende Franse gewoontes voor jou op een rijtje gezet. Dit zal jou bezoekje aan Frankrijk een stuk gemakkelijker maken!
1. Winkels gaan tussen de middag dicht
In Frankrijk is het een gewoonte dat winkels en soms ook bedrijven in de middag een paar uurtjes gesloten zijn. Dit is tussen half 1 en half 3. In deze twee uur houden ze even vrij en gaan ze bijvoorbeeld naar een restaurant om wat te lunchen. Ze maken lange werkdagen en nemen daarom een goede pauze. Tijdens deze lunch wordt er dan ook vaak een warme lunch genuttigd. Bij dit eten wordt er ook een heerlijk wijntje ingeschonken dus wees niet verbaasd als je iedereen in de middag aan de wijn ziet zitten!
2. Groeten bij aankomst en vertrek
Fransen groeten elkaar altijd en overal. Overal waar je dus binnenkomst is het dus normaal dat je netjes groet. Dit wordt gedaan met de volgende woorden: bonjour, madame, monsieur, bonjour tout le monde. Je zult merken dat iedereen je ook netjes terug groet, want het is namelijk heel erg normaal in Frankrijk om elkaar te groeten. Je hoeft elkaar dus niet perse te kennen om goeiendag te zeggen. Ook als je een ruimte verlaat wordt er verwacht dat je netjes gedag zegt. Dit wordt gedaan met de volgende woorden: au revoir monsieur, madame of gewoon au revoir.
Het wordt erg onbeleefd gezien als je niet groet, dus vergeet dit vooral niet!
3. Betalen met cheques
Je kunt in Frankrijk nog steeds gebruik maken van betaalcheques. Zodra je een Franse bankrekening afsluit krijg je er automatisch een chequeboek bij. Dit is doordat je bij veel winkels nog met een cheque kunt betalen. Je kunt natuurlijk wel alleen met cheques betalen als er ook saldo op je rekening staat, want als er niks op je bankrekening staat is dit zelfs strafbaar! De volgende keer als je dus naar de supermarkt, kapper of dierenarts gaat kun je gewoon betalen met een cheque in plaats van je pinpas of contant geld.
4. Complimentjes krijgen en geven
In Nederland zijn we dit niet gewend, maar in Frankrijk is het geven van complimenten ontzettend normaal. Fransen zijn erg complimenteus en geven dus al snel complimentjes over de kleinste dingen. Dit wordt gedaan als een uitdrukking van respect en vriendelijkheid. Als je dus een compliment krijgt is het normaal om iemand te bedanken en eventueel een complimentje terug te geven. Het wordt in elk geval enorm gewaardeerd als je complimentjes uitdeelt!
5. U is de meest gebruikelijke aanspreekvorm
In Frankrijk is het normaal om iedereen met u aan te spreken en is het zelfs ‘not done’ om iemand aan te spreken met jou of jij. Vergeet dit dus niet als je iemand aanspreekt, want onbeleefd overkomen geeft niet bepaald een goede eerste indruk. In het Frans gebruik je de vorm Vous om iemand met u aan te spreken. Zodra iemand zegt dat je diegene bij zijn voornaam mag noemen kun je de benaming dus aanpassen. Tutoyeren is dus niet vanzelfsprekend en doe het niet voordat het wordt aangegeven.
6. Fransen laten zich niet opjagen
In Nederland zijn we gewend dat alles moet gedaan worden met tempo. Er wordt dan ook verwacht dat als we boodschappen aan het doen er genoeg kassa’s worden open gedaan om lange rijen te voorkomen. In Frankrijk gaat dit er anders aan toe. Fransen laten zich niet opjagen en doen dingen niet gehaast. Dit zal dus misschien aan het begin even wennen zijn, maar maakt het leven na een tijdje wel een stuk aangenamer.
7. Kussen is normaal
Fransen zijn ontzettend sociaal en kussen dus ook altijd bij de begroeting. Zodra je kennis met iemand gemaakt hebt is het een gewoonte om de volgende keer 2 kussen te geven als je elkaar ziet. Het verschil met Nederland is dus dat je 1 kus minder aan elkaar geeft. Ze kussen geen wildvreemden, maar zodra je iemand kent is dit normaal. Het wordt ook alleen gedaan bij de eerste ontmoeting en niet zodra je iemand al een paar keer op een dag gezien hebt. Bij het vertrek hoeft er niet gekust te worden. Bereid je dus maar voor om heel was ‘Bisous” uit te delen!