Reizen is leuk, interessant en soms gewoon noodzakelijk. Of je nu reis voor vakantie of voor je werk, er kunnen altijd kleine ‘noodgevallen’ ontstaan. Van vlekken in je kleren tot reisziekte: wij hebben een overzicht gemaakt van dit soort problemen met daarbij een handige, snelle oplossing. De ultieme probleemoplosser voor onderweg dus!
1. Vlek in je kleren
Een ongelukje zit in een klein hoekje. Voor je het weet zit er een vervelende vlek in je kleding. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om vlekken onderweg te verwijderen zonder dat je direct een wasserij nodig hebt. Zoek even online om te ontdekken wat de beste manier is om jouw vlek te verwijderen. Daarnaast hebben wij nog de volgende tips voor je:
- Neem altijd een klein flesje vloeibaar wasmiddel mee en wat wattenstaafjes of tissues. Dep wat wasmiddel op de vlek en dep zachtjes met een tissue of wattenstaafje. Spoel na met water.
- Heb je geen wasmiddel bij de hand, probeer dan wat afwasmiddel of shampoo. Deze bevatten ook oppervlakte-actieve stoffen die vlekken kunnen verwijderen.
- Verse vlekken van bijvoorbeeld rode wijn of koffie kun je bestrooien met zout of zuiveringszout. Dit absorbeert de vloeistof en voorkomt dat de vlek intrekt.
2. Tas of koffer kapot
Een kapotte rits, afgebroken handvat of gat in je tas of koffer is enorm vervelend, maar hoeft je reis niet te bederven. Los het provisorisch op tot je een betere oplossing hebt gevonden:
- Een kapotte rits kun je tijdelijk repareren met een paperclip of sleutelhanger. Maak deze vast aan het lipje van de rits zodat je hem toch nog kunt open- en dichtritsen.
- Een gebroken handvat of band kun je vervangen door een sterke sjaal, riem of touw. Knoop deze stevig vast zodat je je bagage toch kunt dragen of trekken.
- Dicht gaten provisorisch met sterke tape, zoals ducttape of leerstevig plakband. Een andere optie is het gat dichtnaaien met naald en draad.
- Met een paar simpele stappen kun je veel problemen overigens ook voorkomen. Doe bijvoorbeeld een koffierriem om je koffer heen, zodat er minder druk op de rits of sluiten komt te staan. Ook voorkom je daarmee dat hij openspringt: handig, want vooral bij vliegreizen wordt er niet zo voorzichtig met bagage omgegaan.
3. Problemen/defecten in je accommodatie
Een lekkende kraan, kapotte airco of verstopte wc in je hotelkamer of appartement zijn flink irritant. In de meeste gevallen moet je je natuurlijk gewoon tot de receptie of beheerder wenden. Maar er zijn situaties waarbij de service misschien wat minder goed of langzamer is. Probeer in dat geval het volgende:
- Een lekkende kraan kun je tijdelijk repareren door een stukje kauwgom over het lek te plakken. Meld het probleem daarna wel bij de receptie voor een echte reparatie.
- Werkt de airco niet goed, check dan eerst of de stekker goed in het stopcontact zit en of de batterijen van de afstandsbediening niet leeg zijn. Soms helpt het ook om de airco even uit en weer aan te zetten.
- Bij een verstopte wc kun je proberen deze zelf te ontstoppen met een ontstoppingsveer (mits aanwezig). Werkt dit niet, vraag dan om een andere kamer of laat de receptie het probleem verhelpen.
4. Medische probleempjes
Allereerst even dit: check of je voor Frankrijk (of het land waar je naartoe reist) een medicijnverklaring nodig hebt voor de medicijnen die je gebruikt en zorg dat je al je medicijnen hebt ingepakt. Ook is het slim om op voorhand te bekijken waar je terecht kunt in het geval je medische hulp nodig hebt. Maar ook kleine medische ongemakken, waarvoor je geen hulp hoeft in te schakelen, kunnen je reisplezier behoorlijk bederven. Zorg daarom dat je altijd een basis EHBO-setje bij je hebt met middeltjes voor de meest voorkomende kwaaltjes:
Wondjes
Desinfecteer wondjes direct met alcohol of jodium en dek ze af met een pleister of steriel gaas om infecties te voorkomen. Grotere, diepere of vuile wonden moet je altijd door een arts laten behandelen.
Blaren
Smeer hotspots preventief in met een blarenstick of vaseline. Prik een blaar alleen door met een steriele naald als deze erg groot en pijnlijk is. Laat het velletje zitten en dek de blaar af met een speciale blarenpleister. Vaak kun je blaarvorming voorkomen door bepaalde plekken op je voeten in te tapen met pleister. Zeker wanneer je langere wandelingen maakt, is dit aan te bevelen.
Griep/hoofdpijn
Neem voldoende rust, drink veel water en neem zo nodig een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen. Griep gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Houd je koorts of wordt je benauwd, neem dan contact op met een arts. Veel vormen van hoofdpijn kun je overigens voorkomen door een pet of een hoed en een zonnebril te dragen in de zon en door te zorgen dat je voldoende drinkt.
Reisziekte
Ga op een rustig plekje zitten, adem diep door en fixeer je blik op de horizon. Eet wat droge crackers en drink kleine slokjes water of gemberthee. Om reisziekte te voorkomen kun je ook medicijnen innemen, zoals Primatour of Cinnarizine. Zorg dus dat je deze in de bagage hebt die je bij je draagt.
5. Autopech
Niets zo vervelend als autopech krijgen onderweg in een vreemd land. Daarom moet je er alles aan doen om dit te voorkomen en op de hoogte zijn van verkeersregels en -situatie in het land van je bestemming. Geef je auto een goede check-up voordat je gaat. Je kunt zelf bijvoorbeeld de bandenspanning, koelvloeistof, remmen en verlichting checken. Nog beter is om je vierwieler van te voren even bij de garage langs te brengen. Zorg verder ook dat je startkabels, een goed reservewiel, veiligheidsdriehoek en -jasje in de auto hebt liggen. Ook water en een paraplu voor jezelf zijn prettig om bij je te hebben, mocht je toch met pecht stil komen te staan. Ook kun je zelf ook het één en ander doen in afwachting van de pechhulp:
- Zet je auto op de vluchtstrook of zo ver mogelijk in de berm en zet je alarmlichten aan. Plaats een gevarendriehoek op 30 meter achter de auto.
- Bel het lokale alarmnummer of je eigen pechhulpdienst voor assistentie. Zorg dat je je locatie doorgeeft en blijf bij je auto.
- Heb je een lekke band, dan kun je deze zelf verwisselen voor het reservewiel. Zet de auto op de handrem en plaats de krik op een stevige ondergrond.
- Probeer zelf nooit reparaties uit te voeren als je niet precies weet wat je doet. Wacht op professionele hulp.
6. Geen internet
In het buitenland heb je niet altijd overal toegang tot internet. Dat kan onhandig zijn als je de weg kwijt bent of informatie nodig hebt. Toch zijn er manieren om ook offline je weg te vinden:
- Download vooraf offline kaarten van je bestemming via Google Maps of Maps.me. Zo kun je ook zonder internet navigeren.
- Maak screenshots van belangrijke informatie zoals adressen, routes, openingstijden etc. Zo heb je deze gegevens altijd bij de hand.
- Vraag om een lokale simkaart met data bundel als je langere tijd op je bestemming verblijft. Dit is vaak goedkoper dan internationaal internet van je eigen provider.
- Maak gebruik van gratis wifi op publieke plekken zoals vliegvelden, cafés en winkelcentra. Let wel op de veiligheid van openbare netwerken.
- Met deze tips en trucs ben je goed voorbereid op kleine tegenslagen tijdens je reis. Zo hoeven onverwachte probleempjes je reisplezier niet te bederven en kun je optimaal blijven genieten!