Dat is natuurlijk altijd maar weer de vraag…. Ga jij je reis uitstippelen of laat je alles op je afkomen en zie je wel wat de dag gaat brengen? Aan beide zitten natuurlijk voor- en nadelen. En wellicht scheelt het ook per bestemming of je wel een planning maakt of niet. Bovendien kan het afhangen van het gezelschap. In je eentje laat je wellicht eerder alles op je afkomen, dan wanneer je met je gezin op vakantie gaat of met een vriendengroep. In dit artikel zetten we in ieder geval alle voor- en nadelen van het uitstippelen van je reis op een rijtje.
Een reis uitstippelen
Laten we eens beginnen met het plannen van een reis en die top op de puntjes uitstippelen. Dit betekent dus dat je vooraf al vastlegt welke activiteiten je tijdens je vakantie gaat doen en ook op welke dag en welk tijdstip. Je hebt dus in principe een geheel draaiboek van heel je vakantie. Voor jou is niks een verrassing, want alles heb je uitgedacht en gepland.
De voordelen
Ten eerste heb je alles zo goed uitgedacht, dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet gaat missen. Als je Frankrijk als vakantiebestemming hebt, is het ook niet zo erg als je niet naar de Eiffeltoren kan. Maar, ga je naar een land als Nieuw-Zeeland, dan wil je natuurlijk niks missen! Attracties als Egmont National Park en het Tongariro National Park mogen uiteraard niet op het lijstje ontbreken, maar datzelfde geldt bijvoorbeeld voor Auckland, Queenstown, Bay of Islands en de Sub-Antarctische eilanden. Alleen als je een strakke planning hebt, kun je zoveel mogelijk van het land zien. Dat geldt net zo voor bestemmingen als Mexico of Canada.
Ten tweede kan dit heel goed werken wanneer je met een grote groep op vakantie bent. Het is lekker duidelijk wat er wanneer gaat gebeuren en daar moet iedereen zich aanhouden. Wil je een keer iets anders gaan doen, dan is de groep waarschijnlijk groot genoeg, dat de excursie zonder jou ook nog door kan gaan, wel zo ideaal. Ook met kinderen in de pubertijd kan zo’n planning handig zijn, zo is het voor iedereen duidelijk wat er die dag gaat gebeuren.
Ten derde ben je op alles voorbereid. Je hoeft niet bang te zijn voor onverwachte hoge kosten, want in je draaiboek heb je vast en zeker ook alle prijzen van de tickets en de overnachtingen meegenomen. Zo kom je in ieder geval minder snel voor verrassingen te staan.
Nadelen
Je bent erg gebonden en hebt weinig ruimte om uit te wijken. Stel je hebt een super mooie boottocht gepland en plotseling regent het de hele dag. Op zo’n boottocht in dat weer zit natuurlijk niemand te wachten. Waarschijnlijk heb je te weinig ruimte om te switchen, waardoor de boottocht er waarschijnlijk niet van gaat komen. Als je geen strakke planning had, kon je de tocht naar een andere dag verplaatsen. Nu is de kans groot dat dat niet gaat, omdat je de tickets al gekocht of gereserveerd hebt voor andere attracties, tochten of bezienswaardigheden.
Ook met kleinere kinderen zal dit niet zo goed werken. Voornamelijk een strakke planning gaat niet gevolgd kunnen worden. Kinderen zijn toch liever aan het spelen in plaats van continue bezienswaardigheden te bezoeken. Daarnaast kost zo’n vakantie vaak te veel energie, waardoor ze sneller moe zijn en vervelend worden. Helaas kun je daar weinig aan doen. De enige oplossing is minder plannen in een dag, maar dan zie je helaas niet zoveel van het land als je eigenlijk zou willen. Wellicht is het dan verstandig om zo’n mooie rondreis uit te stellen tot de kinderen wat ouder zijn en nu één van deze vakanties te boeken.