Een van de bekendste monumenten in Frankrijk is de Eiffeltoren. Hij is ontworpen door Maurice Koechlin ter herdenking van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie en is vernoemd naar Alexandre Gustave Eiffel. De bouw eindigde in 1889 en de Eiffeltoren was de ingang van de Wereldtentoonstelling. Sindsdien is de toren een begrip geworden in Parijs. Hij is groot, chic en rijk aan geschiedenis. Wij hebben voor jou een aantal leuke feiten over deze iconische toren op een rijtje gezet!
Gustave Eiffel heeft de Eiffeltoren niet echt ontworpen.
Voor de Wereldtentoonstelling stuurden meer dan 100 kunstenaars hun ontwerpen in. Het architectenbureau Eiffel et Compagnie won. Daar heeft de Eiffeltoren ook zijn naam van. De Wereldtentoonstelling is een grote internationale tentoonstelling die in verschillende delen van de wereld op een bepaalde plaats wordt gehouden.
Het was één van de bouwkundig ingenieurs die voor Eiffel et Compagnie werkte, die met het concept op de proppen kwam. Maurice Koechlin kwam met het idee, maar krijgt duidelijk niet vaak de eer krijgt die hem toebehoort. Daarnaast wou Gustave Eiffel het idee eerst aan de Spanjaarden geven. Ze wezen het af omdat het “te duur en te abstract” was.
Het is niet het hoogste gebouw in Frankrijk
Toen hij in 1889 werd geopend, was de Eiffeltoren nog tot 40 jaar daarna het grootste gebouw ter wereld. In 1930 overtrof het Chrysler gebouw in New York deze hoogte. Met een hoogte van meer dan 300m verslaat de Eiffeltoren tot op de dag van vandaag vele gebouwen, of beter gezegd radiomasten in Frankrijk en elders in de wereld.
Honderden arbeiders hebben er twee jaar aan gewerkt.
Het uiteindelijke ontwerp vereiste 18.000 stukken gietijzer en 2,5 miljoen klinknagels. We geven toe, dat klinkt een stuk moeilijker dan de 3D Eiffeltoren puzzel die wij als kind hadden. Daarnaast was het monument oorspronkelijk rood en het kostte een jaar en 60 ton verf om dat te veranderen. Toen hij werd geopend, was de Eiffeltoren roodbruin geschilderd. Vandaag is hij geschilderd in zijn iconische bronzen kleur, officieel “Eiffeltoren bruin” genoemd.
Gustave Eiffel was een voorstander van het wetenschappelijk gebruik van de Eiffeltoren
Door de decennia heen speelde de toren een belangrijke rol in de telecommunicatie als een ondersteunende antenne voor draadloze communicatie. Al in 1935 werd in de Rue de Grenelle een televisiestudio opgezet waarbij gebruik werd gemaakt van de zender van de Eiffeltoren. Het was dankzij die zender dat het Franse volk in 1953 de kroning van de koningin van Engeland live kon volgen. In februari 2015 werden twee windturbines geïnstalleerd op de Eiffeltoren. De turbines zijn in staat om 10.000kWh elektriciteit per jaar te produceren wat gelijk is aan de hoeveelheid stroom die de commerciële ruimtes op de eerste verdieping van de Eiffeltoren verbruiken.
Met deze informatie ben jij helemaal klaar om de toren van dichtbij te bewonderen!