Frankrijk is een wel erg groot land. Dit betekent dat er ook veel verschillende weersomstandigheden zijn. Meer zelfs: Frankrijk telt maar liefst drie verschillende klimaten! Deze verschillen worden veroorzaakt doordat het Franse weer beïnvloed wordt door drie grote geografische locaties. Gebergten in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen en de Middellandse Zee in het zuidoosten oefenen alle drie hun invloed uit op het klimaat. Het gevolg hiervan is dat het weer op twee locaties die amper driehonderd kilometer van elkaar verwijderd liggen als dag en nacht kan verschillen.
Over het algemeen is het weer in Frankrijk zacht en aangenaam. Dit komt door de westenwinden die over een groot deel van Frankrijk waaien. In Noord-Frankrijk geldt het zelfde klimaat als bij ons. Hoe verder je naar het zuiden afreist, hoe warmer de temperaturen en hoe droger de lucht zullen worden. In de zomer is het in vrijwel geheel Frankrijk aangenaam vertoeven. Soms zijn er zelfs erg warme dagen, zeker in het zuiden. Bovendien zijn de avonden meestal zwoel.
Frankrijk kent ook geen regenseizoen. Het regent er alle maanden van het jaar, al valt er in de zomer doorgaans minder neerslag dan tijdens de andere maanden.
Het grootste deel van Frankrijk heeft met dit klimaat te kampen. De aangenaam koele zomers en relatief milde winters die typisch zijn voor een gematigd zeeklimaat maken de omgeving erg aangenaam om in te vertoeven. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 11°C en de verschillen tussen winter en zomer zijn niet enorm groot.
Hoewel het het ganse jaar door regent in een gematigd zeeklimaat, telt een gematigd zeeklimaat toch meer regendagen in de herfst dan in de andere drie seizoenen.
‘La bise’ is de lokale benaming van een koude wind die soms in het oosten en midden van Frankrijk blaast. Het is een drogere wind die vooral in de hogere gebieden durft voorkomen.
In het zuidwesten van Frankrijk, tegen de Atlantische kust, is er vaak sprake van veel wind en sterke golfslagen in de oceaan.
De benaming geeft het al aan: dit klimaat vind je terug in zuidoost Frankrijk langsheen de kust tussen Spanje en Italië, grenzend aan de Middellandse Zee.
Milde winters en warme, droge zomers zijn kenmerkend voor dit klimaat. De temperatuur loopt in de zomer gemakkelijk op tot 30°C. Bovendien regent het ook veel minder in deze streek dan in de rest van Frankrijk. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar. In juli regent het dan weer het minst. De Côte D’Azur is veruit het zonnigste gebied van Frankrijk.
Verder veroorzaakt het mediterraan zeeklimaat ook enkele typische winden zoals de mistral en de autan. Deze winden waaien door de plaatselijke valleien en kunnen meerdere dagen aanhouden.
Dit hooggebergteklimaat vindt men terug in de Franse Alpen en de Pyreneeën. Koude winters en veel neerslag zijn typisch voor het weer in deze streek. In de winter is deze neerslag sneeuw, wat uiteraard van pas komt voor de skiërs. De lente begint doorgaans later in dit gebied. Zomers zijn ook vaak koeler, alhoewel ze soms net erg warm kunnen zijn.
In de Alpen ligt bijna gegarandeerd sneeuw tussen december en april. De fijnste periode om er op wintervakantie te gaan is van maart tot mei. De sneeuw is dan nog erg goed en je kunt tegelijk al genieten van het eerste lentezonnetje.
In het midden van Frankrijk mengt het gematigde zeeklimaat zich met het landklimaat. Dit creëert een specifiek overgangsklimaat. In deze omgeving zijn de temperatuurverschillen tussen zomer en winter groter dan aan de kust. Verder valt er in het midden van Frankrijk ook minder neerslag dan in de kuststreken.
De temperaturen, zonuren en hoeveelheid neerslag zijn de gemiddelden voor gans Frankrijk. Doordat er drie verschillende klimaten heersen in dit land en door de uitgestrektheid van het land, zijn de onderlinge verschillen erg groot. Daarom moet je zeker even verder kijken naar het specifieke klimaat van de streek waar je gaat verblijven. Zo valt er gemiddeld bijvoorbeeld meer regen in de bergen en in het oosten. Het zuiden is dan weer zonniger en warmer. De kans op sneeuw is het grootst in de bergen. De zee temperaturen die beschreven zijn gelden voor de Middellandse Zee. De Atlantische Oceaan is namelijk een viertal graden kouder.
De gemiddelde minimum temperatuur in Frankrijk bedraagt elke maand meer dan 0°C. Tijdens het schooljaar varieert het van één graad in de winter tot negen graden tegen de zomer aan. In de maanden juli en augustus bedraagt de minimum temperatuur ongeveer vijftien graden.
Nog belangrijker op vakantie is uiteraard de maximumtemperatuur. Deze zakt zelfs in de winter niet onder een gemiddelde van 7°C. Tussen juni en september liggen de waarden tussen de 22 en 27°C. Net zoals bij ons zijn er het hoogst aantal zonuren per dag in juli, namelijk tien. Dit betekent dat de maximumtemperatuur dan ook het hoogst ligt. De zee heeft iets langer nodig om op te warmen en is op zijn warmst met 23°C in augustus.
Een tweede voordeel van juli in Frankrijk is de beperkte hoeveelheid neerslag. Met een gemiddelde van acht natte dagen is dit de droogste maand van het jaar in Frankrijk. De andere drie zomermaanden doen het ook niet slecht met negen tot elf regenachtige dagen. In de winter valt er dan weer dubbel zo vaak neerslag.
Samengevat komt het er op neer dat het weer van mei tot augustus aangenaam warm tot zelfs heet is, dat er niet zo veel regen valt in die periode en dat het aantal zonuren dan op zijn hoogst is. Voor een wintervakantie zijn december tot februari het koudst, maar de sneeuw valt van oktober tot maart. Dus je kunt perfect in maart of april gaan snowboarden en genieten van de eerste warme zonnestralen op je gezicht.